Parkinson-wetenschapper: doorbraak rond toelatingsbeleid gewasbeschermingsmiddelen

Parkinson-wetenschapper: doorbraak rond toelatingsbeleid gewasbeschermingsmiddelen

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) wil met het oog op de ziekte van Parkinson het toelatingsbeleid voor gewasbeschermingsmiddelen aanpassen.

Dit besluit is eind vorig jaar op een werkconferentie over de effecten van middelen op het zenuwstelsel genomen. Dat meldt het CLM in een podcast over de impact van bestrijdingsmiddelen op mens en milieu. Neurowetenschapper Bas Bloem van de Radboud Universiteit in Nijmegen spreekt van een doorbraak.

Consensus toelatingsbeleid gewasbeschermingsmiddelen

Voor het eerst blijkt dat er wetenschappelijke consensus is dat in het huidige toelatingsbeleid geen goede beoordeling zit van het mogelijke risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson. Dit wordt duidelijk uit notulen van de conferentie die de makers van de podcast in handen hebben. De EFSA is nu bezig daarvoor een methode te ontwikkelen. Dit om een mogelijk verband tussen bestrijdingsmiddelen en Parkinson te toetsen.

Glyfosaat als eerste door screening

Bloem waarschuwt al lange tijd voor de mogelijke link tussen de ziekte en middelengebruik. Het aantal gevallen van Parkinson stijgt. Boeren en tuinders zouden een verhoogd risico lopen. Ook het Ctgb, dat over toelating van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland gaat, heeft evenals het RIVM al eens zorgen geuit over de ziekte. Bloem wil dat de onkruidbestrijder glyfosaat als een van de eerste stoffen door de nieuw te ontwikkelen screening zal gaan.

Bron: boerderij.nl/parkinson-doorbraak-toelatingsbeleid-gewasbeschermingsmiddelen